Dwa przepisy na pyszne desery z migdałami

Migdały – właściwości zdrowotne

Orzechy, w tym migdały, to szczególna pod względem wartości odżywczych grupa produktów. Zawierają one wiele korzystnych dla zdrowia substancji, wśród których wymienić można m.in. chroniące przed chorobami sercowo-naczyniowymi jednonienasycone kwasy tłuszczowe, poprawiający pracę przewodu pokarmowego błonnik, liczne składniki mineralne oraz witaminy. Biorąc pod uwagę mnogość korzyści zdrowotnych wiążących się ze spożywaniem orzechów, warto zadbać o to, by znalazły się one w naszej codziennej diecie. W tym artykule przygotowaliśmy 2 propozycje przepisów, które pozwolą Ci przemycić migdały w pysznych i szybkich deserach.

Przepis na cytrynowy deser jogurtowy z prażonymi w miodzie migdałami

Składniki (do przygotowania 2 porcji):

– jogurt naturalny 400 g (1 duże opakowanie)

– skórka z cytryny 1/4 łyżeczki

– migdały blanszowane 60 g (4 łyżki)

– miód 50 g (2 łyżeczki)

Sposób przygotowania:

Jogurt wymieszać ze skórką z cytryny i 1 łyżeczką miodu. Do 2 miseczek nałożyć jogurt z tymi dodatkami. Na rozgrzaną patelnię wrzucić migdały blanszowane i prażyć przez kilka minut. Dodać pozostały miód i smażyć przed 10-15 sekund. Migdały w miodzie położyć na jogurcie. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.

Przepis na ciasteczka z mąką migdałową

Składniki (do przygotowania około 15 ciasteczek):

– zmielone migdały blanszowane 175 g

– masło 80 g

– żółtka 2 sztuki

– cukier biały (kryształ) 60 g

– cukier wanilinowy 10 g

– proszek do pieczenia 1 płaska łyżeczka

– szczypta soli

Sposób przygotowania:

Zmielone migdały blanszowane, proszek do pieczenia, sól i oba rodzaje cukru wymieszać w misce. Dodać posiekane masło i żółtka. Zagnieść gładkie ciasto i uformować z niego kulę. Teraz ciasto należy schłodzić. Jeśli masz sporo czasu, włóż je do lodówki na 1-2 godziny. Jeśli chcesz, by ciastka były gotowe jak najszybciej, ciasto umieść na 20 minut w zamrażalniku. Po tym czasie, wyjmij je i uformuj ciasteczka. Najlepiej oderwać ilość ciasta wielkości mniej więcej dużego orzecha włoskiego, uformować małą kulkę i lekko spłaszczyć ją dłonią, nadając jednocześnie ładny kształt. Po uformowaniu ciasteczka układaj na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Należy zachować odstępy między ciastkami, ponieważ urosną one w czasie pieczenia. Blachę z ciasteczkami włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piecz przez ok. 12 minut, pilnując by nie zrumieniły się za bardzo (czas pieczenia może się różnić w zależności od wielkości ciasteczek i rodzaju piekarnika). Wyjmij z piekarnika i poczekaj, aż lekko wystygną (około 30 minut), po czym przełóż je delikatnie na metalową kratkę aż do momentu całkowitego wystudzenia.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *